PÅSKEN & PÅSK FIRANDET I SYRISK – ORTODOXA KYRKAN

Inför varje helg fastar man i syrisk – ortodoxa kyrkan. På samma sätt gör man det även inför påsken.

Förr i tiden fastade man 50 dagar/7veckor. Nu fastar man första och sista vecka och alla onsdagar & fredagar inom dessa 7 veckor. Man äter ingen animalisk föda. Man ångrar sina synder och biktar sig inför en kanonisk präst och förbereder sig i själ och förnuft för att ta emot påsken.

På påsk afton lagar kvinnorna i regel maten som är lämplig för att ätas på påsk dagen. Förr i tiden, när man fastade 50 dagar, var det förbjudet att äta kött under hela första veckan. Man brukade äta allt animalisk föda som var vit förutom – kött-, Nämligen åt man  ägg, mjölk, och mjölk produkter. Denna vecka kallades den  vita veckan.

Ägg brukade man koka och måla på långfredag. Det var inget fel att koka och måla dem på lördag heller.

På lördag (påsk afton) lagar man mjölk&risgrynsgröt, bakar kakor och bränner ner SUBORO TRÅDET som man sätter runt armen eller finger på långfredag. Vit och rött, som symboliserar gudomlighetens  och mänsklighetens förening i Marias mage. Vit för gudomlighet och rött mänsklighet.

På påsk afton besöker man kyrkan och deltar i gudstjänsten och på kvällen hälsar man på sina närmaste anhöriga och  de som har förlorat en anhörig för att upphäva sorgen och ta emot påsken -det nya livet och frälsning genom Jesus uppståndelse. Sorgen skall  ersättas med glädje, så som lärjungarna gjorde.

Tidigt På påskdagens morgon klär man sig fint och hela familjen går till kyrkan för att delta i Gudsjänsten.

Tidigt på morgonen och  vid andra akten ropar biskopen eller prästen som utför gudstjänsten i  altaret på ett högt och tydligt sätt att ” Jesus har uppstått” och folk svarar: ”vi tror och bekänner.” Det finns en speciell bön för denna dag som beskriver dagens händelse, meningen med denna dag och Jesu uppståndelse.

Det heliga korset fästs till vänster om altaret, så att folk ser den till höger om dem. Vid slutet deltar folk i nattvarden.

Hela Gudstjänstens tar 3-4 timmar.

Innan folk går ur kyrkan kysser dem det heliga korset och det tillbedjande evangeliet. Sedan lyckönskar och gratulerar man varandra och tar ägg och karameller som kyrkan bjuder på. Folk bryter fastan först efter påsk gudstjänsten och genom att äta det färgade ägget. En del knäcker/pickar ägg mot varandra. Ägget som går sönder förloras till motparten.

Folk hälsar på sina närmaste anhöriga hemma. Man bjuder varandra på ägg, påskkakor, karameller mm. Det skall alltid finnas  någon hemma för att ta emot gäster/besökare. Andra och tredje dagen  går kvinnorna  runt och hälsar på varandra.

Barnen går och ringer på dörrar hos allmänheten, och tar emot ägg, karameller och kakor. Anhöriga ger pengar som present till sina barnbarn eller till sina kusiners barn. Traditionen fortsätter t o m till nästa söndag.

Hela veckan  kallas för vita veckan då man äter vit (joghurt, fårost, ägg,…), hembakat bröd, kakor mm…

Nu förtiden äter man allt möjligt. Främst ris, köttfärs och i fylld kyckling, lår, eller revbensspjäll  med framdel av lamm.

På påskdagen klär sig barn och vuxna, rika som fattiga så fint som möjligt.

Påsken fortsätter annandag påsk. Efter morgon gudstjänst, går prästen och folk till kyrkogården där samlas anhöriga vid dem döda anhörigas grav.  Prästen  går i turordning runt till varje grav och ber för de döda, individuellt och kollektivt. Familjer,   ensamma eller med sina barn besöker kyrkogården för att hedra och minnas sina döda. Där äter de tillsammans vit, hembakat bröd, kakor, karameller, och bjuder man bjuder varandra på det man har med sig. Man besöker även andra grav.

Det viktigaste för barn och ungdomar – pojkar som flickor- under påsk perioden är deras frihet att knacka på dörrar och samla in påskägg, karameller, kakor, ibland pengar också, och leker med ägg. Förutom att knäcka/picka varandras ägg och vinna, fanns det olika andra lekar som var traditionella för barn och ungdomar i våra hemländer.

Ägg symboliserar Jesus grav. Skalet= grav, ägg vita  = linnen över Jesus kropp. Ägg gulan = ljus, liv. Liksom kycklingen pickar sönder skalet och går ur det, på samma sätt stod Jesus upp ur graven, och gav oss ett nytt liv.

Syftet med besöket är; att hedra och minnas sina döda, samt leva andligt med dem. Vi tror att alla döda vilar denna dag. Ingen bestraffas denna dag.

I hemlandet hade man mat med sig för att ge till de fattiga, resenärer, utomstående mm. Allt som man hade med sig skulle ges bort till de som var nödställda.

Hälsning består alltid av:  ”´idho brikho”. och folk ber för de döda och säger: ” Må Gud vara barmhärtigt mot dem och förlåta dem. ”

” ´Idho Brikho ” Glad påsk.

Fr Gabriel Barqasho

Kyrkoherde och Prost